នៅពេលណាដែលអ្នកគួរទៅជួបនឹងគ្រូពេទ្យ
* អ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះជាប់រហូត
* ប្រសិនបើអ្នកកើតមានការក្រហាយទ្រូងនេះភ្លាមៗ, ឈឺទ្រូងខ្លាំង, ព្យាបាលវាដូចទៅនឹងការសង្គ្រោះបន្ទាន់
តើរោគសញ្ញាកំពុងតែប្រាប់អ្នកពីអ្វីខ្លះ?
ជារឿយៗការក្រហាយទ្រូងគ្មានអ្វីជាជាងការប្រកាសអាសន្តខុសនោះទេ ។ នេះដោយសារតែការក្រហាយទ្រូងភាគច្រើនគឺជាការចាល់អាស៊ីតក្រពះ ត្រឡប់ចូលបំពង់អាហារ។
ជាការពិតណាស់, ការក្រហាយទ្រូងមិនមែនជាការព្រួយបារម្ភដ៏ធំនោះទេ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ចូច ហែររ៉េរ៉ា ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរងខាងវេជ្ជសាស្ត្រនៃសាកលវិទ្យាល័យអាឡាបាម៉ា ខាងត្បូងនៅក្នុងម៉ូប៊ែល និងជាសមាជិកនៃសមាគមក្រពះពោះវៀនអាមេរិកបាននិយាយថា ខ្ញុំមិនអាចប្រាប់អ្នកបានទេថាតើមនុស្សភាពច្រើនសម្តែងឡើង យ៉ាងដូចម្តេចនៅក្នុងបន្ទប់សង្គ្រោះបន្ទាន់ដែលអោយយើងគិតថាពួកគេ កំពុងមានការក្រហាយទ្រូងនៅពេលដែលពួកគេកំពុងមានអាការៈស្រដៀងនឹង ការគាំងបេះដូងនោះ។ ប្រសិនបើវាហាក់ដូចជាអ្នកមានការឈឺទ្រូង ឬការឈឺនោះមិនដូចទៅនឹងការក្រហាយទ្រូងដែលអ្នកធ្លាប់កើតមានពី មុននោះទេ, វាអាចជាការគាំងបេះដូង, ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាដទៃទៀតដូចជា ដកដង្ហើមខ្លីៗ, ឈឺនៅដៃខាងឆ្វេង ឬបែកញើស។
ការក្រហាយទ្រូងដោយសារតែបំពង់អាហាររបស់អ្នកត្រូវបានកំពុងលាបដោយ អាស៊ីត។ តើអាស៊ីតអាចចាល់ទៅបំពង់អាហារបានដោយរបៀបណា?។ វាមានទ្វារមួយនៅចន្លោះបំពង់អាហារ និងក្រពះរបស់អ្នក។ ទ្វារនោះត្រូវបានគេហៅថាសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោម (lower esophageal sphincter), ហើយវាបើកដើម្បីអោយអាហារចូល និងបិទទៅវិញដើម្បីទុកអាហារនៅក្នុងក្រពះ។ ជួនកាលសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោមបើក និងអាស៊ីតអាចចាល់ឡើងលើបាន។
កត្តាផ្សេងៗជាច្រើនអាចអោយបើកសារជាថ្មីនៃទ្វារនេះ។ មានអាហារជាច្រើនដែលមិនយល់ស្រមជាមួយអ្នក(ផ្លែក្រូច, សូកូឡា, ជាតិខ្លាញ់ជាដើម)។ ឬញ៉ាំអាហារជាច្រើននៃច្រើនប្រភេទ។ (ជាការពិតណាស់អ្នកលើសទម្ងន់មានទំនោរជាមានការក្រហាយទ្រូងច្រើន ជាងអ្នកស្គម, នេះប្រហែលដោយសារពួកគេញ៉ាំច្រើនពេក)។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីន, ការជក់បារី និងសុរាគឺជាមូលហេតុទូទៅផងដែរ។ ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយឈឺនៅពេលដែលត្រូវបានញ៉ាំជាមួយនឹងការ ទទួលទានអាហារ។ និងថ្នាំផ្សេងទៀតដូចជាថ្នាំអាស្ពីរីនគឺធ្វើអោយឈឺក្រពះ។ សូម្បីតែពាក់ខ្សែក្រវាត់តឹងពេកក៏អាចអោយអាស៊ីតក្រពះចាល់ផងដែរ ។ ការក្រហាយទ្រូងគឺជាការត្អូញត្អែរទូទៅមួយលើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
វេជ្ជបណ្ឌិត អេនដ្រូវ អេច ស៊ូល ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យខាងវេជ្ជសាស្ត្រ និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺនរួរួមគ្នាសម្រាប់ការសិក្សាពី ក្រពះពោះវៀននៅឯសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វនា នៅឯរដ្ឋឡូស អេនជីឡែស និងជាប្រធានខាងផ្នែកក្រពះពោះវៀននៅឯមន្ទីរពេទ្យសហគមន៍វេតេរេន បាននិយាយថា ប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូវនេះមានជាប់រហូត និងអ្នកមិនអាចញ៉ាំអ្វីបាននោះទេ, វាអោយជារោគសញ្ញានៃការដំបៅ។ ឬវាក៏អាចជាលទ្ធផលនៃជំងឺក្លនក្រពះដែលផ្នែកតូចមួយនៃក្រពះរបស់ អ្នកបានជ្រៀតឡើងតាមការបើករបស់សន្ទះទ្រូងផងដែរ។
ការបន្ធូរបន្ថយនូវរោគសញ្ញា
ប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាផ្សេងៗដែលអ្នកធ្លាប់ជួបការក្រហាយទ្រូង នោះ, សូមស្វែងរកការជួយជាបន្ទាន់។ ដូចគ្នាដែរ, ប្រសិនបើការលេបថ្នាំដែលប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតដែលលក់លើទីផ្សារមិន បន្ថយនូវការក្រហាយក្នុងអំឡុងពេល១៥នាទីទេនោះ, អ្នកគួរតែធ្វើការណាត់ជួបជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីពិនិត្យមើល។
អ្នកគួរតែជួបនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូងរបស់អ្នកគឺ រ៉ាំរ៉ៃ ឬក្រពះរបស់អ្នកងាយទទួលអារម្មណ៍ថាឈឺនៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំអីនោះ។ គាត់នឹងវាយតម្លៃថាអ្នកអាចមានជាដំបៅ ឬជំងឺក្លនក្រពះ។ ជំងឺទាំងពីរនេះអាចត្រូវបានព្យាបាលដោយការលេបថ្នាំ ទោះជាជួនកាលការវះកាត់គឺជារឿងដែលចាំបាច់ក៏ដោយ។
ប៉ុន្តែប្រសិនបើវាត្រូវបានគេសង្កេតឃើញថា អ្នកធ្លាប់មានក្រហាយទ្រូង និងអ្នកកំពុងតែមានវាម្តងទៀតនោះ, ទាំងនេះជាអ្វីដែលអ្នកអាចធ្វើ។
* លេបថ្នាំប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ថ្នាំប្រឆាំងអាស៊ីតភាគច្រើនផ្សំឡើងពីសារធាតុគីមីដែលស្រូបយក អាស៊ីតក្រពះបានយ៉ាងច្រើន និងឆាប់រហ័ស។
* វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ការផឹកទឹកដោះគោដែលត្រជាក់ៗពី៧០ ទៅ៩០មីលីលីត្រអាចបន្សាបនូវជាតិអាស៊ីតបាន។ ប្រសិនបើអ្នកមិនមានទឹកដោះគោទេនោះ, ព្យាយាមជាមួយទឹកត្រជាក់។ គាត់បាននិយាយថា វាប្រហែលជាអាចសម្អាតជាតិអាស៊ីតចេញពីបំពង់អាហាររបស់អ្នកបាន បណ្តោះអាសន្តដែរ។
* តាមដាននូវថ្នាំៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយផលិតនូវអាស៊ីតក្រពះឡើងខ្ពស់។ ថ្នាំទាំងនោះរួមមាន ថ្នាំអាស្ពីរីន, ថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាកមិនមែនជាស្តេរ៉ូអ៊ីត, ថ្នាំបេះដូង និងថ្នាំរក្សាសម្ពាធឈាមមួយចំនួន។ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា វាដូចមិនទំនងទេថាការលេបថ្នាំនោះតែឯងនឹងផ្តល់អោយអ្នកក្រហាយ ទ្រូងនោះ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់មានការក្រហាយទ្រូងនោះរួចហើយនោះ, ថ្នាំទាំងនេះអាចជម្រុញអ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះរយៈពេលខ្លី តែញឹកញាប់។
* ប្រសិនបើអ្នកទើបតែមានការក្រហាយទ្រូងនេះថ្មីៗនោះទេ, សូមធ្វើតារាងនៃថ្នាំ ដែលអ្នកទើបតែលេបថ្មីៗនេះ និងបង្ហាញវាទៅគ្រូពេទ្យរបស់អ្នក។ គ្រូពេទ្យអាចនឹងសំណូមពរអោយមានជម្រើសផ្សេងទៀត។
* បញ្ចុះទម្ងន់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា សម្ពាធពីការឡើងទម្ងន់អាចជម្រុញអាស៊ីតក្រពះ។
* អង្គុយអោយត្រង់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត វេនដែល ក្លាកស្តុនដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរង និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺននៅក្នុងការសិក្សាផ្នែកក្រពះ ពោះវៀន និងថ្លើមនៅឯសាកលវិទ្យាល័យ សាំង ល្វីស បាននិយាយថា នៅពេលដែលអ្នកគេងក្នុងអំឡុងពេល២ ឬ៣ម៉ោងក្រោយពីញ៉ាំអាហារ, អាស៊ីតក្រពះមានផ្លូវដើម្បីចាល់ឡើងចូលមកក្នុងបំពង់អាហាររបស់ អ្នក និងអោយប៉ះពាល់ទៅលើសរសៃវិញ្ញាណដែលបញ្ចប់នៅទីនោះ ដែលនេះបណ្តាលអោយមានការឈឺចាប់។
* ការញ៉ាំមុននឹងចូលគេងគឺមិនដែលជារឿងល្អនោះទេ។អ្នកអាចចៀសវាង ពីការមិនរំលាយអាហារប្រសិនបើអ្នកដាក់ក្បាលរបស់អ្នកអោយរាងទេរ បន្តិចប្រហែលជា១៥២,៤មីលីម៉ែត្រ។
* វេជ្ជបណ្ឌិត ក្លាកស្តុនបាននិយាយថា ដោយសារតែសម្លៀកបំពាក់ដែលតឹង និងខ្សែក្រវាត់ដែលរឹបអាចរុញអាស៊ីតក្រពះពីក្រពះចូលទៅក្នុងបំពង់ អាហារបាន, អ្នកគួរតែគួរតែចៀសវាងស្លៀកនូវសម្លៀកបំពាក់បែបនោះ។
នៅពេលណាដែលអ្នកគួរទៅជួបនឹងគ្រូពេទ្យ
អ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះជាប់រហូតប្រសិនបើអ្នកកើតមានការក្រហាយទ្រូងនេះភ្លាមៗ, ឈឺទ្រូងខ្លាំង, ព្យាបាលវាដូចទៅនឹងការសង្គ្រោះបន្ទាន់
តើរោគសញ្ញាកំពុងតែប្រាប់អ្នកពីអ្វីខ្លះ?
ជារឿយៗការក្រហាយទ្រូងគ្មានអ្វីជាជាងការប្រកាសអាសន្តខុសនោះទេ ។ នេះដោយសារតែការក្រហាយទ្រូងភាគច្រើនគឺជាការចាល់អាស៊ីតក្រពះ ត្រឡប់ចូលបំពង់អាហារ។
ជាការពិតណាស់, ការក្រហាយទ្រូងមិនមែនជាការព្រួយបារម្ភដ៏ធំនោះទេ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ចូច ហែររ៉េរ៉ា ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរងខាងវេជ្ជសាស្ត្រនៃសាកលវិទ្យាល័យអាឡាបាម៉ា ខាងត្បូងនៅក្នុងម៉ូប៊ែល និងជាសមាជិកនៃសមាគមក្រពះពោះវៀនអាមេរិកបាននិយាយថា ខ្ញុំមិនអាចប្រាប់អ្នកបានទេថាតើមនុស្សភាពច្រើនសម្តែងឡើង យ៉ាងដូចម្តេចនៅក្នុងបន្ទប់សង្គ្រោះបន្ទាន់ដែលអោយយើងគិតថាពួកគេ កំពុងមានការក្រហាយទ្រូងនៅពេលដែលពួកគេកំពុងមានអាការៈស្រដៀងនឹង ការគាំងបេះដូងនោះ។ ប្រសិនបើវាហាក់ដូចជាអ្នកមានការឈឺទ្រូង ឬការឈឺនោះមិនដូចទៅនឹងការក្រហាយទ្រូងដែលអ្នកធ្លាប់កើតមានពី មុននោះទេ, វាអាចជាការគាំងបេះដូង, ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាដទៃទៀតដូចជា ដកដង្ហើមខ្លីៗ, ឈឺនៅដៃខាងឆ្វេង ឬបែកញើស។
ការក្រហាយទ្រូងដោយសារតែបំពង់អាហាររបស់អ្នកត្រូវបានកំពុងលាបដោយ អាស៊ីត។ តើអាស៊ីតអាចចាល់ទៅបំពង់អាហារបានដោយរបៀបណា?។ វាមានទ្វារមួយនៅចន្លោះបំពង់អាហារ និងក្រពះរបស់អ្នក។ ទ្វារនោះត្រូវបានគេហៅថាសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោម (lower esophageal sphincter), ហើយវាបើកដើម្បីអោយអាហារចូល និងបិទទៅវិញដើម្បីទុកអាហារនៅក្នុងក្រពះ។ ជួនកាលសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោមបើក និងអាស៊ីតអាចចាល់ឡើងលើបាន។
កត្តាផ្សេងៗជាច្រើនអាចអោយបើកសារជាថ្មីនៃទ្វារនេះ។ មានអាហារជាច្រើនដែលមិនយល់ស្រមជាមួយអ្នក(ផ្លែក្រូច, សូកូឡា, ជាតិខ្លាញ់ជាដើម)។ ឬញ៉ាំអាហារជាច្រើននៃច្រើនប្រភេទ។ (ជាការពិតណាស់អ្នកលើសទម្ងន់មានទំនោរជាមានការក្រហាយទ្រូងច្រើន ជាងអ្នកស្គម, នេះប្រហែលដោយសារពួកគេញ៉ាំច្រើនពេក)។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីន, ការជក់បារី និងសុរាគឺជាមូលហេតុទូទៅផងដែរ។ ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយឈឺនៅពេលដែលត្រូវបានញ៉ាំជាមួយនឹងការ ទទួលទានអាហារ។ និងថ្នាំផ្សេងទៀតដូចជាថ្នាំអាស្ពីរីនគឺធ្វើអោយឈឺក្រពះ។ សូម្បីតែពាក់ខ្សែក្រវាត់តឹងពេកក៏អាចអោយអាស៊ីតក្រពះចាល់ផងដែរ ។ ការក្រហាយទ្រូងគឺជាការត្អូញត្អែរទូទៅមួយលើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
វេជ្ជបណ្ឌិត អេនដ្រូវ អេច ស៊ូល ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យខាងវេជ្ជសាស្ត្រ និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺនរួរួមគ្នាសម្រាប់ការសិក្សាពី ក្រពះពោះវៀននៅឯសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វនា នៅឯរដ្ឋឡូស អេនជីឡែស និងជាប្រធានខាងផ្នែកក្រពះពោះវៀននៅឯមន្ទីរពេទ្យសហគមន៍វេតេរេន បាននិយាយថា ប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូវនេះមានជាប់រហូត និងអ្នកមិនអាចញ៉ាំអ្វីបាននោះទេ, វាអោយជារោគសញ្ញានៃការដំបៅ។ ឬវាក៏អាចជាលទ្ធផលនៃជំងឺក្លនក្រពះដែលផ្នែកតូចមួយនៃក្រពះរបស់ អ្នកបានជ្រៀតឡើងតាមការបើករបស់សន្ទះទ្រូងផងដែរ។
ការបន្ធូរបន្ថយនូវរោគសញ្ញា
ប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាផ្សេងៗដែលអ្នកធ្លាប់ជួបការក្រហាយទ្រូង នោះ, សូមស្វែងរកការជួយជាបន្ទាន់។ ដូចគ្នាដែរ, ប្រសិនបើការលេបថ្នាំដែលប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតដែលលក់លើទីផ្សារមិន បន្ថយនូវការក្រហាយក្នុងអំឡុងពេល១៥នាទីទេនោះ, អ្នកគួរតែធ្វើការណាត់ជួបជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីពិនិត្យមើល។
អ្នកគួរតែជួបនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូងរបស់អ្នកគឺ រ៉ាំរ៉ៃ ឬក្រពះរបស់អ្នកងាយទទួលអារម្មណ៍ថាឈឺនៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំអីនោះ។ គាត់នឹងវាយតម្លៃថាអ្នកអាចមានជាដំបៅ ឬជំងឺក្លនក្រពះ។ ជំងឺទាំងពីរនេះអាចត្រូវបានព្យាបាលដោយការលេបថ្នាំ ទោះជាជួនកាលការវះកាត់គឺជារឿងដែលចាំបាច់ក៏ដោយ។
ប៉ុន្តែប្រសិនបើវាត្រូវបានគេសង្កេតឃើញថា អ្នកធ្លាប់មានក្រហាយទ្រូង និងអ្នកកំពុងតែមានវាម្តងទៀតនោះ, ទាំងនេះជាអ្វីដែលអ្នកអាចធ្វើ។
លេបថ្នាំប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ថ្នាំប្រឆាំងអាស៊ីតភាគច្រើនផ្សំឡើងពីសារធាតុគីមីដែលស្រូបយក អាស៊ីតក្រពះបានយ៉ាងច្រើន និងឆាប់រហ័ស។វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ការផឹកទឹកដោះគោដែលត្រជាក់ៗពី៧០ ទៅ៩០មីលីលីត្រអាចបន្សាបនូវជាតិអាស៊ីតបាន។ ប្រសិនបើអ្នកមិនមានទឹកដោះគោទេនោះ, ព្យាយាមជាមួយទឹកត្រជាក់។ គាត់បាននិយាយថា វាប្រហែលជាអាចសម្អាតជាតិអាស៊ីតចេញពីបំពង់អាហាររបស់អ្នកបាន បណ្តោះអាសន្តដែរ។តាមដាននូវថ្នាំៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយផលិតនូវអាស៊ីតក្រពះឡើងខ្ពស់។ ថ្នាំទាំងនោះរួមមាន ថ្នាំអាស្ពីរីន, ថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាកមិនមែនជាស្តេរ៉ូអ៊ីត, ថ្នាំបេះដូង និងថ្នាំរក្សាសម្ពាធឈាមមួយចំនួន។ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា វាដូចមិនទំនងទេថាការលេបថ្នាំនោះតែឯងនឹងផ្តល់អោយអ្នកក្រហាយ ទ្រូងនោះ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់មានការក្រហាយទ្រូងនោះរួចហើយនោះ, ថ្នាំទាំងនេះអាចជម្រុញអ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះរយៈពេលខ្លី តែញឹកញាប់។ប្រសិនបើអ្នកទើបតែមានការក្រហាយទ្រូងនេះថ្មីៗនោះទេ, សូមធ្វើតារាងនៃថ្នាំ ដែលអ្នកទើបតែលេបថ្មីៗនេះ និងបង្ហាញវាទៅគ្រូពេទ្យរបស់អ្នក។ គ្រូពេទ្យអាចនឹងសំណូមពរអោយមានជម្រើសផ្សេងទៀត។បញ្ចុះទម្ងន់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា សម្ពាធពីការឡើងទម្ងន់អាចជម្រុញអាស៊ីតក្រពះ។អង្គុយអោយត្រង់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត វេនដែល ក្លាកស្តុនដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរង និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺននៅក្នុងការសិក្សាផ្នែកក្រពះ ពោះវៀន និងថ្លើមនៅឯសាកលវិទ្យាល័យ សាំង ល្វីស បាននិយាយថា នៅពេលដែលអ្នកគេងក្នុងអំឡុងពេល២ ឬ៣ម៉ោងក្រោយពីញ៉ាំអាហារ, អាស៊ីតក្រពះមានផ្លូវដើម្បីចាល់ឡើងចូលមកក្នុងបំពង់អាហាររបស់ អ្នក និងអោយប៉ះពាល់ទៅលើសរសៃវិញ្ញាណដែលបញ្ចប់នៅទីនោះ ដែលនេះបណ្តាលអោយមានការឈឺចាប់។ការញ៉ាំមុននឹងចូលគេងគឺមិនដែលជារឿងល្អនោះទេ។អ្នកអាចចៀសវាង ពីការមិនរំលាយអាហារប្រសិនបើអ្នកដាក់ក្បាលរបស់អ្នកអោយរាងទេរ បន្តិចប្រហែលជា១៥២,៤មីលីម៉ែត្រ។វេជ្ជបណ្ឌិត ក្លាកស្តុនបាននិយាយថា ដោយសារតែសម្លៀកបំពាក់ដែលតឹង និងខ្សែក្រវាត់ដែលរឹបអាចរុញអាស៊ីតក្រពះពីក្រពះចូលទៅក្នុងបំពង់ អាហារបាន, អ្នកគួរតែគួរតែចៀសវាងស្លៀកនូវសម្លៀកបំពាក់បែបនោះ។
* អ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះជាប់រហូត
* ប្រសិនបើអ្នកកើតមានការក្រហាយទ្រូងនេះភ្លាមៗ, ឈឺទ្រូងខ្លាំង, ព្យាបាលវាដូចទៅនឹងការសង្គ្រោះបន្ទាន់
តើរោគសញ្ញាកំពុងតែប្រាប់អ្នកពីអ្វីខ្លះ?
ជារឿយៗការក្រហាយទ្រូងគ្មានអ្វីជាជាងការប្រកាសអាសន្តខុសនោះទេ ។ នេះដោយសារតែការក្រហាយទ្រូងភាគច្រើនគឺជាការចាល់អាស៊ីតក្រពះ ត្រឡប់ចូលបំពង់អាហារ។
ជាការពិតណាស់, ការក្រហាយទ្រូងមិនមែនជាការព្រួយបារម្ភដ៏ធំនោះទេ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ចូច ហែររ៉េរ៉ា ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរងខាងវេជ្ជសាស្ត្រនៃសាកលវិទ្យាល័យអាឡាបាម៉ា ខាងត្បូងនៅក្នុងម៉ូប៊ែល និងជាសមាជិកនៃសមាគមក្រពះពោះវៀនអាមេរិកបាននិយាយថា ខ្ញុំមិនអាចប្រាប់អ្នកបានទេថាតើមនុស្សភាពច្រើនសម្តែងឡើង យ៉ាងដូចម្តេចនៅក្នុងបន្ទប់សង្គ្រោះបន្ទាន់ដែលអោយយើងគិតថាពួកគេ កំពុងមានការក្រហាយទ្រូងនៅពេលដែលពួកគេកំពុងមានអាការៈស្រដៀងនឹង ការគាំងបេះដូងនោះ។ ប្រសិនបើវាហាក់ដូចជាអ្នកមានការឈឺទ្រូង ឬការឈឺនោះមិនដូចទៅនឹងការក្រហាយទ្រូងដែលអ្នកធ្លាប់កើតមានពី មុននោះទេ, វាអាចជាការគាំងបេះដូង, ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាដទៃទៀតដូចជា ដកដង្ហើមខ្លីៗ, ឈឺនៅដៃខាងឆ្វេង ឬបែកញើស។
ការក្រហាយទ្រូងដោយសារតែបំពង់អាហាររបស់អ្នកត្រូវបានកំពុងលាបដោយ អាស៊ីត។ តើអាស៊ីតអាចចាល់ទៅបំពង់អាហារបានដោយរបៀបណា?។ វាមានទ្វារមួយនៅចន្លោះបំពង់អាហារ និងក្រពះរបស់អ្នក។ ទ្វារនោះត្រូវបានគេហៅថាសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោម (lower esophageal sphincter), ហើយវាបើកដើម្បីអោយអាហារចូល និងបិទទៅវិញដើម្បីទុកអាហារនៅក្នុងក្រពះ។ ជួនកាលសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោមបើក និងអាស៊ីតអាចចាល់ឡើងលើបាន។
កត្តាផ្សេងៗជាច្រើនអាចអោយបើកសារជាថ្មីនៃទ្វារនេះ។ មានអាហារជាច្រើនដែលមិនយល់ស្រមជាមួយអ្នក(ផ្លែក្រូច, សូកូឡា, ជាតិខ្លាញ់ជាដើម)។ ឬញ៉ាំអាហារជាច្រើននៃច្រើនប្រភេទ។ (ជាការពិតណាស់អ្នកលើសទម្ងន់មានទំនោរជាមានការក្រហាយទ្រូងច្រើន ជាងអ្នកស្គម, នេះប្រហែលដោយសារពួកគេញ៉ាំច្រើនពេក)។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីន, ការជក់បារី និងសុរាគឺជាមូលហេតុទូទៅផងដែរ។ ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយឈឺនៅពេលដែលត្រូវបានញ៉ាំជាមួយនឹងការ ទទួលទានអាហារ។ និងថ្នាំផ្សេងទៀតដូចជាថ្នាំអាស្ពីរីនគឺធ្វើអោយឈឺក្រពះ។ សូម្បីតែពាក់ខ្សែក្រវាត់តឹងពេកក៏អាចអោយអាស៊ីតក្រពះចាល់ផងដែរ ។ ការក្រហាយទ្រូងគឺជាការត្អូញត្អែរទូទៅមួយលើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
វេជ្ជបណ្ឌិត អេនដ្រូវ អេច ស៊ូល ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យខាងវេជ្ជសាស្ត្រ និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺនរួរួមគ្នាសម្រាប់ការសិក្សាពី ក្រពះពោះវៀននៅឯសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វនា នៅឯរដ្ឋឡូស អេនជីឡែស និងជាប្រធានខាងផ្នែកក្រពះពោះវៀននៅឯមន្ទីរពេទ្យសហគមន៍វេតេរេន បាននិយាយថា ប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូវនេះមានជាប់រហូត និងអ្នកមិនអាចញ៉ាំអ្វីបាននោះទេ, វាអោយជារោគសញ្ញានៃការដំបៅ។ ឬវាក៏អាចជាលទ្ធផលនៃជំងឺក្លនក្រពះដែលផ្នែកតូចមួយនៃក្រពះរបស់ អ្នកបានជ្រៀតឡើងតាមការបើករបស់សន្ទះទ្រូងផងដែរ។
ការបន្ធូរបន្ថយនូវរោគសញ្ញា
ប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាផ្សេងៗដែលអ្នកធ្លាប់ជួបការក្រហាយទ្រូង នោះ, សូមស្វែងរកការជួយជាបន្ទាន់។ ដូចគ្នាដែរ, ប្រសិនបើការលេបថ្នាំដែលប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតដែលលក់លើទីផ្សារមិន បន្ថយនូវការក្រហាយក្នុងអំឡុងពេល១៥នាទីទេនោះ, អ្នកគួរតែធ្វើការណាត់ជួបជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីពិនិត្យមើល។
អ្នកគួរតែជួបនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូងរបស់អ្នកគឺ រ៉ាំរ៉ៃ ឬក្រពះរបស់អ្នកងាយទទួលអារម្មណ៍ថាឈឺនៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំអីនោះ។ គាត់នឹងវាយតម្លៃថាអ្នកអាចមានជាដំបៅ ឬជំងឺក្លនក្រពះ។ ជំងឺទាំងពីរនេះអាចត្រូវបានព្យាបាលដោយការលេបថ្នាំ ទោះជាជួនកាលការវះកាត់គឺជារឿងដែលចាំបាច់ក៏ដោយ។
ប៉ុន្តែប្រសិនបើវាត្រូវបានគេសង្កេតឃើញថា អ្នកធ្លាប់មានក្រហាយទ្រូង និងអ្នកកំពុងតែមានវាម្តងទៀតនោះ, ទាំងនេះជាអ្វីដែលអ្នកអាចធ្វើ។
* លេបថ្នាំប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ថ្នាំប្រឆាំងអាស៊ីតភាគច្រើនផ្សំឡើងពីសារធាតុគីមីដែលស្រូបយក អាស៊ីតក្រពះបានយ៉ាងច្រើន និងឆាប់រហ័ស។
* វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ការផឹកទឹកដោះគោដែលត្រជាក់ៗពី៧០ ទៅ៩០មីលីលីត្រអាចបន្សាបនូវជាតិអាស៊ីតបាន។ ប្រសិនបើអ្នកមិនមានទឹកដោះគោទេនោះ, ព្យាយាមជាមួយទឹកត្រជាក់។ គាត់បាននិយាយថា វាប្រហែលជាអាចសម្អាតជាតិអាស៊ីតចេញពីបំពង់អាហាររបស់អ្នកបាន បណ្តោះអាសន្តដែរ។
* តាមដាននូវថ្នាំៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយផលិតនូវអាស៊ីតក្រពះឡើងខ្ពស់។ ថ្នាំទាំងនោះរួមមាន ថ្នាំអាស្ពីរីន, ថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាកមិនមែនជាស្តេរ៉ូអ៊ីត, ថ្នាំបេះដូង និងថ្នាំរក្សាសម្ពាធឈាមមួយចំនួន។ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា វាដូចមិនទំនងទេថាការលេបថ្នាំនោះតែឯងនឹងផ្តល់អោយអ្នកក្រហាយ ទ្រូងនោះ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់មានការក្រហាយទ្រូងនោះរួចហើយនោះ, ថ្នាំទាំងនេះអាចជម្រុញអ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះរយៈពេលខ្លី តែញឹកញាប់។
* ប្រសិនបើអ្នកទើបតែមានការក្រហាយទ្រូងនេះថ្មីៗនោះទេ, សូមធ្វើតារាងនៃថ្នាំ ដែលអ្នកទើបតែលេបថ្មីៗនេះ និងបង្ហាញវាទៅគ្រូពេទ្យរបស់អ្នក។ គ្រូពេទ្យអាចនឹងសំណូមពរអោយមានជម្រើសផ្សេងទៀត។
* បញ្ចុះទម្ងន់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា សម្ពាធពីការឡើងទម្ងន់អាចជម្រុញអាស៊ីតក្រពះ។
* អង្គុយអោយត្រង់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត វេនដែល ក្លាកស្តុនដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរង និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺននៅក្នុងការសិក្សាផ្នែកក្រពះ ពោះវៀន និងថ្លើមនៅឯសាកលវិទ្យាល័យ សាំង ល្វីស បាននិយាយថា នៅពេលដែលអ្នកគេងក្នុងអំឡុងពេល២ ឬ៣ម៉ោងក្រោយពីញ៉ាំអាហារ, អាស៊ីតក្រពះមានផ្លូវដើម្បីចាល់ឡើងចូលមកក្នុងបំពង់អាហាររបស់ អ្នក និងអោយប៉ះពាល់ទៅលើសរសៃវិញ្ញាណដែលបញ្ចប់នៅទីនោះ ដែលនេះបណ្តាលអោយមានការឈឺចាប់។
* ការញ៉ាំមុននឹងចូលគេងគឺមិនដែលជារឿងល្អនោះទេ។អ្នកអាចចៀសវាង ពីការមិនរំលាយអាហារប្រសិនបើអ្នកដាក់ក្បាលរបស់អ្នកអោយរាងទេរ បន្តិចប្រហែលជា១៥២,៤មីលីម៉ែត្រ។
* វេជ្ជបណ្ឌិត ក្លាកស្តុនបាននិយាយថា ដោយសារតែសម្លៀកបំពាក់ដែលតឹង និងខ្សែក្រវាត់ដែលរឹបអាចរុញអាស៊ីតក្រពះពីក្រពះចូលទៅក្នុងបំពង់ អាហារបាន, អ្នកគួរតែគួរតែចៀសវាងស្លៀកនូវសម្លៀកបំពាក់បែបនោះ។
នៅពេលណាដែលអ្នកគួរទៅជួបនឹងគ្រូពេទ្យ
អ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះជាប់រហូតប្រសិនបើអ្នកកើតមានការក្រហាយទ្រូងនេះភ្លាមៗ, ឈឺទ្រូងខ្លាំង, ព្យាបាលវាដូចទៅនឹងការសង្គ្រោះបន្ទាន់
តើរោគសញ្ញាកំពុងតែប្រាប់អ្នកពីអ្វីខ្លះ?
ជារឿយៗការក្រហាយទ្រូងគ្មានអ្វីជាជាងការប្រកាសអាសន្តខុសនោះទេ ។ នេះដោយសារតែការក្រហាយទ្រូងភាគច្រើនគឺជាការចាល់អាស៊ីតក្រពះ ត្រឡប់ចូលបំពង់អាហារ។
ជាការពិតណាស់, ការក្រហាយទ្រូងមិនមែនជាការព្រួយបារម្ភដ៏ធំនោះទេ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ចូច ហែររ៉េរ៉ា ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរងខាងវេជ្ជសាស្ត្រនៃសាកលវិទ្យាល័យអាឡាបាម៉ា ខាងត្បូងនៅក្នុងម៉ូប៊ែល និងជាសមាជិកនៃសមាគមក្រពះពោះវៀនអាមេរិកបាននិយាយថា ខ្ញុំមិនអាចប្រាប់អ្នកបានទេថាតើមនុស្សភាពច្រើនសម្តែងឡើង យ៉ាងដូចម្តេចនៅក្នុងបន្ទប់សង្គ្រោះបន្ទាន់ដែលអោយយើងគិតថាពួកគេ កំពុងមានការក្រហាយទ្រូងនៅពេលដែលពួកគេកំពុងមានអាការៈស្រដៀងនឹង ការគាំងបេះដូងនោះ។ ប្រសិនបើវាហាក់ដូចជាអ្នកមានការឈឺទ្រូង ឬការឈឺនោះមិនដូចទៅនឹងការក្រហាយទ្រូងដែលអ្នកធ្លាប់កើតមានពី មុននោះទេ, វាអាចជាការគាំងបេះដូង, ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាដទៃទៀតដូចជា ដកដង្ហើមខ្លីៗ, ឈឺនៅដៃខាងឆ្វេង ឬបែកញើស។
ការក្រហាយទ្រូងដោយសារតែបំពង់អាហាររបស់អ្នកត្រូវបានកំពុងលាបដោយ អាស៊ីត។ តើអាស៊ីតអាចចាល់ទៅបំពង់អាហារបានដោយរបៀបណា?។ វាមានទ្វារមួយនៅចន្លោះបំពង់អាហារ និងក្រពះរបស់អ្នក។ ទ្វារនោះត្រូវបានគេហៅថាសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោម (lower esophageal sphincter), ហើយវាបើកដើម្បីអោយអាហារចូល និងបិទទៅវិញដើម្បីទុកអាហារនៅក្នុងក្រពះ។ ជួនកាលសន្ទះបំពង់អាហារផ្នែកខាងក្រោមបើក និងអាស៊ីតអាចចាល់ឡើងលើបាន។
កត្តាផ្សេងៗជាច្រើនអាចអោយបើកសារជាថ្មីនៃទ្វារនេះ។ មានអាហារជាច្រើនដែលមិនយល់ស្រមជាមួយអ្នក(ផ្លែក្រូច, សូកូឡា, ជាតិខ្លាញ់ជាដើម)។ ឬញ៉ាំអាហារជាច្រើននៃច្រើនប្រភេទ។ (ជាការពិតណាស់អ្នកលើសទម្ងន់មានទំនោរជាមានការក្រហាយទ្រូងច្រើន ជាងអ្នកស្គម, នេះប្រហែលដោយសារពួកគេញ៉ាំច្រើនពេក)។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីន, ការជក់បារី និងសុរាគឺជាមូលហេតុទូទៅផងដែរ។ ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយឈឺនៅពេលដែលត្រូវបានញ៉ាំជាមួយនឹងការ ទទួលទានអាហារ។ និងថ្នាំផ្សេងទៀតដូចជាថ្នាំអាស្ពីរីនគឺធ្វើអោយឈឺក្រពះ។ សូម្បីតែពាក់ខ្សែក្រវាត់តឹងពេកក៏អាចអោយអាស៊ីតក្រពះចាល់ផងដែរ ។ ការក្រហាយទ្រូងគឺជាការត្អូញត្អែរទូទៅមួយលើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
វេជ្ជបណ្ឌិត អេនដ្រូវ អេច ស៊ូល ដែលជាសាស្ត្រាចារ្យខាងវេជ្ជសាស្ត្រ និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺនរួរួមគ្នាសម្រាប់ការសិក្សាពី ក្រពះពោះវៀននៅឯសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វនា នៅឯរដ្ឋឡូស អេនជីឡែស និងជាប្រធានខាងផ្នែកក្រពះពោះវៀននៅឯមន្ទីរពេទ្យសហគមន៍វេតេរេន បាននិយាយថា ប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូវនេះមានជាប់រហូត និងអ្នកមិនអាចញ៉ាំអ្វីបាននោះទេ, វាអោយជារោគសញ្ញានៃការដំបៅ។ ឬវាក៏អាចជាលទ្ធផលនៃជំងឺក្លនក្រពះដែលផ្នែកតូចមួយនៃក្រពះរបស់ អ្នកបានជ្រៀតឡើងតាមការបើករបស់សន្ទះទ្រូងផងដែរ។
ការបន្ធូរបន្ថយនូវរោគសញ្ញា
ប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាផ្សេងៗដែលអ្នកធ្លាប់ជួបការក្រហាយទ្រូង នោះ, សូមស្វែងរកការជួយជាបន្ទាន់។ ដូចគ្នាដែរ, ប្រសិនបើការលេបថ្នាំដែលប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតដែលលក់លើទីផ្សារមិន បន្ថយនូវការក្រហាយក្នុងអំឡុងពេល១៥នាទីទេនោះ, អ្នកគួរតែធ្វើការណាត់ជួបជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីពិនិត្យមើល។
អ្នកគួរតែជួបនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើការក្រហាយទ្រូងរបស់អ្នកគឺ រ៉ាំរ៉ៃ ឬក្រពះរបស់អ្នកងាយទទួលអារម្មណ៍ថាឈឺនៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំអីនោះ។ គាត់នឹងវាយតម្លៃថាអ្នកអាចមានជាដំបៅ ឬជំងឺក្លនក្រពះ។ ជំងឺទាំងពីរនេះអាចត្រូវបានព្យាបាលដោយការលេបថ្នាំ ទោះជាជួនកាលការវះកាត់គឺជារឿងដែលចាំបាច់ក៏ដោយ។
ប៉ុន្តែប្រសិនបើវាត្រូវបានគេសង្កេតឃើញថា អ្នកធ្លាប់មានក្រហាយទ្រូង និងអ្នកកំពុងតែមានវាម្តងទៀតនោះ, ទាំងនេះជាអ្វីដែលអ្នកអាចធ្វើ។
លេបថ្នាំប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ថ្នាំប្រឆាំងអាស៊ីតភាគច្រើនផ្សំឡើងពីសារធាតុគីមីដែលស្រូបយក អាស៊ីតក្រពះបានយ៉ាងច្រើន និងឆាប់រហ័ស។វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា ការផឹកទឹកដោះគោដែលត្រជាក់ៗពី៧០ ទៅ៩០មីលីលីត្រអាចបន្សាបនូវជាតិអាស៊ីតបាន។ ប្រសិនបើអ្នកមិនមានទឹកដោះគោទេនោះ, ព្យាយាមជាមួយទឹកត្រជាក់។ គាត់បាននិយាយថា វាប្រហែលជាអាចសម្អាតជាតិអាស៊ីតចេញពីបំពង់អាហាររបស់អ្នកបាន បណ្តោះអាសន្តដែរ។តាមដាននូវថ្នាំៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា ថ្នាំមួយចំនួនអាចបណ្តាលអោយផលិតនូវអាស៊ីតក្រពះឡើងខ្ពស់។ ថ្នាំទាំងនោះរួមមាន ថ្នាំអាស្ពីរីន, ថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាកមិនមែនជាស្តេរ៉ូអ៊ីត, ថ្នាំបេះដូង និងថ្នាំរក្សាសម្ពាធឈាមមួយចំនួន។ វេជ្ជបណ្ឌិត ហែររេរ៉ាបាននិយាយថា វាដូចមិនទំនងទេថាការលេបថ្នាំនោះតែឯងនឹងផ្តល់អោយអ្នកក្រហាយ ទ្រូងនោះ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកធ្លាប់មានការក្រហាយទ្រូងនោះរួចហើយនោះ, ថ្នាំទាំងនេះអាចជម្រុញអ្នកមានការក្រហាយទ្រូងនេះរយៈពេលខ្លី តែញឹកញាប់។ប្រសិនបើអ្នកទើបតែមានការក្រហាយទ្រូងនេះថ្មីៗនោះទេ, សូមធ្វើតារាងនៃថ្នាំ ដែលអ្នកទើបតែលេបថ្មីៗនេះ និងបង្ហាញវាទៅគ្រូពេទ្យរបស់អ្នក។ គ្រូពេទ្យអាចនឹងសំណូមពរអោយមានជម្រើសផ្សេងទៀត។បញ្ចុះទម្ងន់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត ស៊ូលបាននិយាយថា សម្ពាធពីការឡើងទម្ងន់អាចជម្រុញអាស៊ីតក្រពះ។អង្គុយអោយត្រង់ៈ វេជ្ជបណ្ឌិត វេនដែល ក្លាកស្តុនដែលជាសាស្ត្រាចារ្យរង និងជាប្រធាននៃកម្មវិធីហ្វឹកហ្វឺននៅក្នុងការសិក្សាផ្នែកក្រពះ ពោះវៀន និងថ្លើមនៅឯសាកលវិទ្យាល័យ សាំង ល្វីស បាននិយាយថា នៅពេលដែលអ្នកគេងក្នុងអំឡុងពេល២ ឬ៣ម៉ោងក្រោយពីញ៉ាំអាហារ, អាស៊ីតក្រពះមានផ្លូវដើម្បីចាល់ឡើងចូលមកក្នុងបំពង់អាហាររបស់ អ្នក និងអោយប៉ះពាល់ទៅលើសរសៃវិញ្ញាណដែលបញ្ចប់នៅទីនោះ ដែលនេះបណ្តាលអោយមានការឈឺចាប់។ការញ៉ាំមុននឹងចូលគេងគឺមិនដែលជារឿងល្អនោះទេ។អ្នកអាចចៀសវាង ពីការមិនរំលាយអាហារប្រសិនបើអ្នកដាក់ក្បាលរបស់អ្នកអោយរាងទេរ បន្តិចប្រហែលជា១៥២,៤មីលីម៉ែត្រ។វេជ្ជបណ្ឌិត ក្លាកស្តុនបាននិយាយថា ដោយសារតែសម្លៀកបំពាក់ដែលតឹង និងខ្សែក្រវាត់ដែលរឹបអាចរុញអាស៊ីតក្រពះពីក្រពះចូលទៅក្នុងបំពង់ អាហារបាន, អ្នកគួរតែគួរតែចៀសវាងស្លៀកនូវសម្លៀកបំពាក់បែបនោះ។